سيستم خودكار پارك خودرو

 

 

 سيستم خودكار پارك خودر

رضا ساعدي

پارك كردن در كنار خودروهاي ديگر كاري ناخوشايند براي اكثر رانندگان است، مخصوصاً در فضاهاي محدود شهري، بنابراين پارك كردن در بين خودروهاي ديگر در حالي كه فضا كم باشد يك مهارت به حساب مي‌آيد. به ندرت، عمل پارك كردن خودرو به آساني اتفاق مي‌افتد و معمولاً منجر به ايجاد ترافيك و به هم ريختن اعصاب مردم مي‌شود.

جاي اميدواري است كه فناوري، راه‌حلي براي اين مشكل پيدا كرده است و آن استفاده از سيستم هوشمند پارك كردن خودرو است كه خودرو مستقلاً و بدون دخالت راننده پارك مي‌شود. تصور كنيد كه جاي پارك را يافته‌ايد به جاي اينكه چندين بار جلو و عقب كنيد تا خودرو پارك شود كافي است دكمه‌اي را فشار دهيد تا خودرو به آساني پارك شود. تكنولوژي‌هاي شبيه اين را مي‌توان در موارد ديگري استفاده كرد. براي مثال در سيستم ممانعت كننده از تصادف يا رانندگي خودكار.

توليدكنندگان خودرو به دليل تقاضاي زياد شروع به توليد و عرضه خودروهاي داراي سيستم هوشمند پارك كردن نموده‌اند. بخشي از آزمون رانندگي، پارك كردن است كه رانندگان مجبور به چندين بار انجام دادن آن هستند. علاوه بر اين، مردمي كه در شهرهاي بزرگ زندگي مي‌كنند در هر روز بايد چند بار در مكان‌هاي مختلف پارك كنند، لذا حل كردن مشكل پارك كردن خودرو كه استرس را از رانندگان دور مي‌كند جذاب است.

خودروهاي داراي اين سيستم، اين قابليت را دارند كه فضاي كوچك‌تري را نسبت به خودروهاي فاقد اين سيستم اشغال كنند، لذا به حل مشكل ترافيك كمك مي‌كنند و باعث يافتن جاي پارك بيشتر مي‌شوند. يعني در تعداد يكساني از خودرو فضاي كمتر براي پارك اشغال مي‌شود.

در زمان پارك كردن، خودرو به طور موازي حداقل براي چند ثانيه موجب مسدود كردن خيابان و ايجاد ترافيك مي‌شود و اگر راننده مهارت زيادي نداشته باشد چندين دقيقه هم طول مي‌كشد كه به طور آشكارا باعث ترافيك مي‌شود، در نهايت پارك كردن موازي باعث تصادف‌ و خراش‌هاي كوچك به بدنه خودروها مي‌شود. سيستم هوشمند پارك كردن خودرو از اين حوادث ممانعت مي‌كند.

تكنولوژي سيستم پارك خودرو به طور وسيع در جاهايي كه پارك كردن موازي با خودروي ديگر احتياج است استفاده مي‌شود. شركت BMW نمونه‌اي از اين سيستم را براي مكان‌هاي مسطح كه شيب نداشته باشند مانند گاراژها توليد كرده است. براي پارك موازي احتياج است كه خودرو هم خط خودروي ديگر يا كنار جدول قرار گيرد. بيشتر رانندگان براي پارك كردن به 6 فوت طول بيشتر از طول خودرو نياز دارند، اگرچه رانندگان حرفه‌اي به فضاي كمتر احتياج دارند.

براي پارك كردن در حالت معمولي احتياج به پنج مرحله ذيل است.

1. به طرف جلوي پارك حركت مي‌كنيم و در كنار خودروي جلويي متوقف مي‌شويم.

2. چرخاندن فرمان خودرو براي چرخيدن تاير خودرو به سمت پياده‌رو و قرارگيري تحت زاويه 45 درجه و در اين حالت به سمت عقب حركت كنيم.

3. وقتي چرخ‌هاي خودرو به نزديكي چرخ‌هاي عقب خودروي جلويي رسيد، چرخ‌ها را به حالت مستقيم درآورده و به حركت دنده عقب ادامه مي‌دهيم.

4. وقتي مطمئن شديم كه ادامه حركت باعث برخورد با خودروي عقب مي‌شود چرخ‌ها را به سمت خيابان مي‌چرخانيم تا جلوي خودرو در پارك قرار بگيرد.

5. در آخر راننده بايد با عقب و جلو كردن خودرو در فاصله 1 فوتي جدول يا پياده رو قرار گيرد.

خودروهاي فعلي مجهز به اين سيتم كه در بازار هستند به طور كاملاً اتوماتيك عمل نمي‌كنند ولي به هر حال اين سيستم كار پارك كردن موازي را براي راننده بسيار آسان كرده است. در خودروهايي كه داراي اين سيستم نمي‌باشند سرعت خودرو توسط راننده با فشار دادن و رها كردن ترمز تنظيم مي‌شود. قرارگيري خودرو در جاي پارك با سرعت دور آرام انجام مي‌شود.

وقتي اين سيستم شروع به كار مي‌كند، رايانه‌اي كه روي خودرو نصب شده است كار كنترل و هدايت چرخ‌ها را به عهده دارد. (مراحل كار به اين ترتيب است كه خودرو به سمت جلو حركت كرده و در كنار خودروي جلويي در مكان موردنظر متوقف مي‌شود. بعد از آن يك سيگنال راننده را متوجه مي‌كند كه خودرو را در حالت دنده عقب قرار دهد و ترمز را به آرامي رها كند تا خودرو به سمت عقب حركت كند. در اين وضعيت رايانه سيستم فرمان خودكار را فعال مي‌كند و چرخ‌ها را مي‌چرخاند و خودرو در جاي پارك قرار مي‌گيرد، وقتي خودرو به حد كافي عقب رفت سيگنال ديگري راننده را جهت توقف و حركت به سمت جلو مطلع مي‌كند. جلو آمدن خودرو به حدي است كه با مانور چرخ‌هاي خودرو در جاي مناسب خود قرار مي‌گيرد، در انتها پيغامي راننده را متوجه پايان پارك خودرو مي‌كند.

Toyota Pirus بر روي داشبورد صفحه نمايشي دارد تا به راننده بگويد چه كار كند.

در خودرو Biritish Toyota Pirus مانيتوري بزرگ بر روي داشبورد نصب شده است كه اطلاعاتي مثل زمان توقف، زمان تعويض دنده و زماني كه بايد ترمز را براي حركت خودرو به طرف جاي پارك رها كنيم را نشان مي‌دهد. سيستم‌هاي مختلف پارك خودرو، روش‌هاي متفاوتي براي حس كردن اشياي اطراف خودرو دارند. بعضي داراي حسگرهايي هستند كه در سپرهاي جلو و عقب خودرو قرار گرفته‌اند و به عنوان فرستنده و گيرنده عمل مي‌كنند. اين حسگرها، سيگنال‌هايي را به طرف اشياي اطراف مي‌فرستند كه سيگنال‌ها پس از برخورد به اشيا به حسگر برمي‌گردند. سپس رايانه خودرو زماني را براي برگشت اين سيگنال‌ها و محاسبه محل قرارگيري اشيا صرف مي‌كند. سيستم‌هاي ديگري وجود دارند كه در آنها به جاي حسگر، دوربين روي سپرها نصب شده است و يا از رادارهايي استفاده مي‌كنند كه محل قرارگيري اشيا را پيدا مي‌كنند.

نتيجه كار براي همه سيستم‌ها يكسان است، خودرو، محلي كه خودروهاي ديگر در آن پارك شده‌اند، اندازه و فضاي جاي پارك و فاصله از جدول محل پارك همه مشخص مي‌شوند. سپس خودرو در جاي خود پارك مي‌شود.

 

فناوري‌هاي فعلي و آينده

در 1992 شركت فولكس واگن سيستم هوشمند پارك خودرو را در مدل IRVW Futura استفاده كرد. اين خودرو به صورت كاملاً خودكار و مستقل از راننده، عمل پارك را انجام مي‌داد، به طوري كه راننده مي‌توانست از خودرو پياده شود و شاهد پارك شدن خودرو باشد. رايانه‌اي به اندازه رايانه‌هاي pc امروزي درون خودرو استفاده شده بود كه سيستم پارك را كنترل مي‌كرد. شركت فولكس قيمت خودرو را با اين سيستم در حدود 3000 دلار بيشتر در نظر گرفته بود. لذا از نظر اقتصادي اين مدل به توليد انبوه نرسيد.

در سال 2003، شركت تويوتا آپشني با نام «همكار هوشمند پارك» را براي نصب بر روي خودروي هيبريد Prius hybrid ارائه كرد. سه سال بعد رانندگان انگليسي مي‌توانستند سيستم همكار هوشمند پارك را با قيمتي حدود 700 دلار براي خودروي priusنصب كنند. در اين زمان، 70 درصد از خريداران خودرو British Prius اين سيستم را خريداري مي‌كردند. خودروسازي تويوتا در آينده تصميم به عرضه خودروهاي داراي اين سيستم در امريكا مي‌كند.

به هر حال شركت تويوتا در حال حاضر ارائه‌دهنده اين سيستم است. اگرچه بقيه شركت‌ها نيز در حال كار كردن روي اين سيستم هستند. در سال 2004 گروهي از دانشجويان دانشگاه Linkoping سوئد با شركت ولوو در پروژه‌اي با نام Evolve همكاري كردند. اين پروژه قادر است كه به صورت مستقل خودرو را پارك كند. اين پروژه در خودرو Volvo S60 استفاده شده و حسگرها و رايانه آن در بدنه تجهيز شده‌اند كه هدايت چرخ‌ها را به خوبي با پدال‌هاي گاز و ترمز كنترل مي‌كنند.

به هر حال سيستم پارك خودرو با سيستم Cruisc control متفاوت است. اولي قابليت پارك خودرو در فضايي كم را دارد و دومي به راننده امكان مي‌دهد كه با سرعت ثابت در مسير حركت كند.

اين فناوري‌ها مثل پيش‌گويي درامي تخيلي است. ميليون‌ها خودرو تحت كنترل سيستم رايانه‌اي در ايمني و به دور از تصادفات و با قابليت كنترل سرعت اداره مي‌شوند. در حالي كه راننده عقب نشسته است و در حال تماشاي تلويزيون يا در حال چرت زدن است.

به هر حال بسياري از مردم از رانندگي لذت مي‌برند و براي آنها مشكل است كه كنترل خودرو را برعهده رايانه بگذارند. حتي اگر اين سيستم ايمن باشد.

Seimens VDO' S Park Mate would help drivers find parking spots sa well as park in them.

شركت جنرال موتور به زودي خودروي Opel vectra 2008 را با سيستم رانندگي خودكار Self-driving ارائه مي‌دهد. اين خودرو با استفاده از سيستم‌هاي مجهز به دوربين، ليزر و رايانه قادر است مسيرها را تشخيص دهد و رديابي كند. پيچ‌ها، علائم رانندگي، موانع و خودروها را بشناسد و بدون كمك راننده تا سرعت 60 مايل بر ساعت حركت كند.

The 2008 opel vectra at the 2006 opel Zentrum in Berlin, Germany

بعضي از خودروهاي فعلي يك سيستم كنترل سرعت نيمه اتوماتيك دارند كه اين سيستم به راننده اجازه مي‌دهد تا سرعت خودرو را در مقداري مشخص تنظيم كرده و ثابت نگه دارد. اين سيستم، با استفاده از ليزر فاصله خودرو را از ديگر وسايل نقليه تعيين مي‌كند و براساس اين فاصله، سرعت خودرو را تغيير مي‌دهد.

سيستم ديگري كه در آينده استفاده مي‌شود سيستم كنترل بي‌سيم است كه خودروها را به هم مرتبط مي‌كند. بنابراين اگر براي خودرويي مشكلي پيش بيايد و متوقف شود يا خودرو ليز بخورد، ديگر خودروها مطلع مي‌شوند و سرعتشان را كم مي‌كنند. اين سيستم همچنين در شرايط ترافيكي به كمك راننده‌ها مي‌آيد تا مسير حركتشان را عوض كنند.

سيستم هوشمند پارك خودرو در شرايط فعلي، جزء آپشن تجملي خودرو به حساب مي‌آيند، اما گامي استوار در جهت تكامل صنعت خودرو نيز محسوب مي‌شود.

 

 
  language:
   
English     Persian

تبلیغات