بازيافت خودرو، چالش فوري صنعت خودروي جهان

 

 بازيافت خودرو، چالش فوري صنعت خودروي جهان

نويسنده : محمد ابراهيم فتاحي

در 25 سال آينده تعداد خودروهاي توليدي در جهان به رقمي بيش از توليدات اين صنعت طي پيشينه يكصد ساله‌اش خواهد رسيد. اين امر در نهايت اين صنعت را در معرض چالشي عمده قرار خواهد داد و آن «چالش بازيافت» است. براساس بررسي‌هاي پژوهشگران دانشگاه oxford Brookes در سال‌هاي 2007 تا 2030 ميلادي بيش از 65/3 ميليارد تن خودروي اوراق شده[1] در جهان ايجاد خواهد شد كه اين رقم بيش از هزار برابر ظرفيت استاديوم ويمبلي لندن مي‌باشد. اين رشد قابل ملاحظه (در توليد خودرو) با رشد فاكتورهاي ديگري نظير: رشد جمعيت جهان، قابليت در دسترس بودن خريد خودرو، تمايل به جايگزيني خودروهاي فرسوده در كشورهاي توسعه يافته و تقاضاي فزاينده در اقتصادهاي در حال رشد كشورهاي چين، هند، روسيه، اروپاي شرقي و ديگر كشورهاي در حال توسعه همراه خواهد بود.

ارزيابي وضعيت ميزان ضايعات توليد شده در صنعت خودروي جهان در گذشته و آينده براي نخستين بار انجام شده است. اين بررسي در واقع بر ميزان كل ضايعات توليد شده در مدت زمان عمر يك خودرو- از توليد: خدمات‌دهي روزمره و پايان عمر محصول- متمركز شده است.

يافته‌هاي اين بررسي، حاكي از آن است كه شمار خودروهاي موجود در جهان تا سال 2030 با 65 درصد رشد به 48/1 ميليارد دستگاه خواهد رسيد كه هر يك از اين خودروها نيز 85/1 تن ضايعات[2] طي عمر كار خود توليد خواهند كرد.

اين گزارش، در ادامه خواستار به‌كارگيري تكنولوژي و طراحي‌هاي جديد و همچنين زيرساختارهاي بهتر نسبت به شرايط كنوني شده است. اين عوامل و زيرساختارها بايد به گونه‌اي عمل كنند كه براساس آن خودروها بتوانند براي بازيافت بيشتر و استفاده مجدد از قطعات به قطعات پايه‌اي بيشتري تجزيه و تقسيم شوند.

هم‌اكنون حدود 75 درصد از مجموع قطعات يك خودرو بازيافت مي‌شود و عمدتاً قطعات فلزي مي‌باشند. 25 درصد قطعات باقي مانده عموماً شامل قطعات پلاستيكي، لاستيكي، شيشه، پارچه‌ها[3] و ديگر مواد هستند كه معمولاً به مكان‌هاي اوراق و يا دفن زباله‌ [4] فرستاده مي‌شوند.

براساس قوانين اتحاديه اروپا (EU) تا سال 2015 ميلادي 95 درصد از قطعات يك خودرو مي‌بايست در پايان عمر خودرو بازيافت شوند.

به گفته پروفسور Allan Hutchinson، استاد دانشگاه آكسفورد بروكس، گزارش فوق حاكي از آن است كه چالش بازيافت، صرفاً يك نگراني در آينده دور به شمار نمي‌رود. بلكه اين نگراني هم‌اكنون با ماست و حتي با گذشت سال‌ها بيشتر و بزرگ‌تر خواهد شد. به گفته وي، نحوه اوراق كردن و يا دور انداختن خودروها به صورتي كاراتر و موثر ممكن است جذاب‌ترين بخش صنعت خودروسازي تلقي نشود، اما اين مسئله در نهايت براي رشد پايدار مهم‌ترين مسئله خواهد بود.

 

 

 

 
  language:
   
English     Persian

تبلیغات